Tuesday, June 9, 2015

Fleksiblekan jadual dan rutin apabila bergelar WAHM

Teks: Dalila Yusof
Bismillahirahmanirahim...


Sewaktu awal bekerja dari rumah, rasa macam pening mana nak uruskan, mana yang penting semuanya penting, tapi dah lama-lama kita dah dapat rentak. Anak  juga makin faham dan kurang merengek. Yang penting jadi wahm perlu bangun awal pagi dan dan jangan terlalu terikat dengan jadual, jadikan diri fleksible megikut keadaan . Penting supaya tak tertekan.

Saya petik daripada petikan salah satu ebook rujukan ABDR, ebook Super Mom super WAHM.

Wahm (work at home mom) Ibu bekerja di rumah.
Memang sudah difahami statusnya boleh bekerja dari rumah, tetapi tidak semestinya tidak boleh bekerja diluar rumah. Jangan terikat apabila bergelar wahm, kita akan menyandang dan mahu gelaran itu sampai bila-bila. Jadikan ia fleksibel berdasarkan perkembangan bisnes atau kerja kita dari masa ke semasa.
Usahawan sepenuh masa
Apabila kita sudah ada peningkatan dalam pengurusan bisnes dari rumah atau pun bisnes sudah pun makin berkembang, ada yang akan berhijrah dari kedai online ke kedai fizikal. Ada juga dari kedai fizikal ke kedai online. Tetapi matlamat yang sama masih boleh bekerja di mana-mana sahaja, dan kebebasan sebenar masih boleh urus dan ada pejabat dari rumah.
Ubah kebiasaan
- Jangan terkongkong dengan gelaran ‘wahm’ apabila mahu mengembangkan bisnes sedia ada. Jadikan ia fleksibel mengikut kesibukan kita.
Kadangkala wahm juga perlu keluar rumah untuk mendapatkan idea baru, urusniaga baru, pelanggan baru dan sebagainya.

- Boleh juga mempunyai beberapa ‘port’ atau pejabat.
Saya sendiri mempunyai tiga tempat khusus untuk bekerja, satu di rumah, satu lagi di port ‘B’ dan satu lagi di ‘C’. Lokasi ini berbeza untuk urusan penulisan atau bisnes. Jadi jangan terikat, ubahsuai dan kenalpasti mengikut keperluan.

- Ubahsuai juga masa untuk kerja dan rehat.
Biasanya hari minggu sangat penting bersama anak-anak. Pada masa ini juga perlu memberi perhatian yang banyak kepada kerja urusan rumah tangga. Jadi alih semula hari cuti, contohnya Jumaat, jadi Sabtu dan Ahad bekerja seperti biasa, iaitu urusan rumah tangga dan keluarga. Maka jadikan Isnin sebagai cuti untuk melepaskan lelah. Jangan terikat dengan kebiasaaan ubah kebiasaan ini mengikut keperluan.

Untuk dapatkan pelbagai panduan dan tips bekerja dari rumah, boleh dapat ebook ini...

Bagi yang berminat boleh hubungi saya di 
Whatsapp: 0193229480
email: dalilayusof86@gmail.com