Tuesday, September 16, 2014

Kesan menulis blog setiap hari

Kesan Menulis Blog Setiap Hari 

Sumber : http://zunairahghani.blogspot.com/2014/01/kesan-menulis-blog-setiap-hari.html

Sebenarnya menulis blog setiap hari seperti membina satu ketagihan dalam diri. Kita ketagih mencari ilmu dan menyebarkan ilmu. Satu usaha, yang saya fikir sangat baik untuk perkembangan sosial dan cara fikir kita. Apabila saya menyertai kelas membina blog, ia merupakan satu ikat janji dalam diri supaya, saya terus mengekalkan usaha menulis setiap hari. Ada yang mengesyorkan, buat permulaan, tulis di blog apa saja selama 40 hari, nescaya selepas itu semuanya akan menjadi mudah.

Saya menyertai kelas asas blog dan fan pages yang dikendalikan oleh Puan Zaila Mohamad. Pembelajaran secara online sangat berkesan pada hemat saya. Guru Online boleh memantau blog bila - bila masa dan pelajar juga boleh update blog bila - bila saja.

Ada orang kata, bina blog untuk perniagaan , kesannya lambat tetapi berterusan. Akhirnya setelah beberapa bulan menulis blog, saya telah mendapat urus niaga pertama yang menyeronokkan. Maklum sahajalah, saya masih baru dalam perniagaan Shaklee. Memang niat dihati, jika saya tidak berjaya close deal pun tidak mengapa, cukup dengan mendapat pertanyaan tentang Shaklee sudah menggembirakan. Memang ia menjadi pemangkin semangat saya untuk terus menulis dan menyebarkan legasi ilmu. Dalam kesibukan, saya mesti peruntukkan hampir 1 jam untuk menulis dan perniagaan online setiap hari. Perlu disiplin dan banyak berguru.

Apa tunggu lagi , jom daftar kelas membina blog dengan Akademi Bekerja di Rumah. Ada 13 guru online termasuk Puan Zaila. Jangan berlengah jika berminat dengan penulisan blog.

***************************************************************************

Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)
a. Kelas ini khusus bagi suri rumah yang benar-benar zero tentang urus niaga secara online.
b. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
c. Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas di akademi bekerja di rumah.
d. Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100 begitulah seterusnya (ini adalah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta.
e. Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
f. Apabila sudah pandai, boleh belajar lagi dengan otai-otai pemasaran yang lain. juga bina jaringan bisnes secara online.
g. Apa yang kita belajar di dalam kelas ini. Analisa dahulu untuk kenalpasti apa produk yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat pan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.
h. Untuk mula, kita analisa dahulu, pm saya sekarang atau mesej di inbox. Pendaftaran adalah setiap hari.