Tuesday, September 9, 2014

Guna Kepakaran untuk menjenamakn diri.

Teks: Dalila Yusof 
Bismillahirahmanirahim....

Saya menulis di blog bukan bermakna saya dah cukup bagus, saya cuba jadi terbaik dalam bidang yang saya sangat suka, mengait...Lumrah apabila berada di rumah kita akan tertekan, dengan karenah anak-anak, adakala sindiran orang sekeliling, kadangkala gaduh2 manja dengan suami. Perlukan sesuatu untuk meredakan tekanan, saya gunakan blog, hobi mengait dan adakala masakan, satu langkah positif, supaya saya tak terlalu tertekan dan meroyan. he..he.

Ingin belajar menulis blog..boleh pm saya segera. Semua orang mampu menulis dengan baik, tapi kita perlukan mentor supaya dapat mengasah penulisan kita, jangan dilupa pembacaan yang baik juga sangat diperlukan untuk membebaskan minda yang terkurung.

Credit status FB Cikgu Online ABDR Anys Idayu
Manfaatkan idea, kepakaran, pengalaman di blog

1. Untuk penulisan di bidang dan kepakaran masing-masing
setiap hari membaca dan membaca dan membaca. Kalau baca saja boleh jadi tepu, lepas baca 10 bahan bacaan, tuliskan kesimpulannya dalam bentuk penulisan

2. Untuk catatan harian
menulis dengan niat untuk berkongsi. Elakkan luahan perasaan negatif. Sentiasa tulis sesuatu yang positif. Sentiasa terapkan aura positif pada yang membaca. Cuba bayangkan jika kalian tulis yang negatif? Apa yang akan terjadi kepada yang membaca?

3. Untuk penulisan pengalaman
tulis dengan penuh bermakna. Menulis seolah membantu (guide) orang lain untuk dapatkan pengalaman yang sama. Jika ia pengalaman yang tidak baik, kongsikan kesan di sebalik pengalaman dan cara mengelakkannya agar orang lain dapat mengelakkannya

Yang penting, setiap penulisan, jangan disia-siakan, jadikan ia boleh memberikan manfaat pada orang lain. Jika zaman dahulu setiap orang menulis berpuluh dan beratus buku sepanjang hayatnya, zaman sekarang hanya perlu menaip di stataus FB mahupun Blog saja.

Tak perlu tunggu kita jadi orang sempurna baru mula untuk menulis. Tulislah sepotong ayat sekalipun, tuliskan di tempat yang boleh di baca. Bukan sekadar simpan di minda atau di hati, kelak ia akan lenyap ikut kita pergi sekali. Jadikan menulis itu sebagai ibadah.

Setiap orang memiliki keunikan, kemahiran dan kepakaran yang berbeza-beza. Jangan fikir apa yang kita tulis dan apa yang kita tahu itu semua orang sudah mengetahuinya. Apa yang kita kongsikan melalui tulisan mungkin dapat membantu orang lain untuk menambah nilai dalam kehidupan mereka, dapat membantu menyelesai masalah mereka.