Saturday, April 1, 2017

Latihan Memasak

Teks: Dalila Yusof
Bismillahirahmanirahim...

Latihan memasak
Kadang-kadang perasan juga, apa yang kita masak. Anak-anak suka, tapi orang lain tak suka. Biasanya bapak budak la mengada-ngada. Sampai buat muka tunjuk perasaan baru makan. Yelah, mana la boleh lawan masakkan kat kedai makan, yang hari-hari masak yang serupa. Mestilah beza dengan orang yang masak nak cepat asal kenyang sudah. Yelah Cik Aina kuat mengamuk, kalau dia dah berkepit, bukan senang nak merempit.
Tapi bila anak-anak dah biasa makan masakan kita. Barulah mereka nak makan penuh selera. Kata kuncinya bukan sedap tak sedap. Rajinkan diri masak di rumah, biasakan anak dengan masakan kita. Masakan atau hasil tangan kita ada nilainya, ibarat cap jari. Tak sama walau di mana pun. Kalau kita pesan makanan di kedai belum tentu serupa dengan masakan ibu kita.
Apabila anak dah dewasa, biarlah anak rindu sangat dengan masakan kita. Masakan kita akan jadi penguat kasih sayang anak-anak kat kita.Yang penting rajin masak bukan soal sedap atau tak sedap.Jadi ibu ni kena gigih belajar masak sampailah sedap. Kata omputih "Praktis make perfect. " Tak pandai belajarlah sampai pandai.
Teringat pesan ayah
"Kau malas la masak kat rumah, nanti laki kau minum kat kedai je. Janda kat kedai makan lawa-lawa. "
Ayah cukup marah kalau mak duduk lama-lama kat rumah anak. Katanya rindu masakan mak.
Hu..hu..